Project Number: 2021-2-PL01-KA220-SCH-000050266

Ecogames Final Toplantısı Derneğimiz liderliğinde gerçekleşti. Verimli işbirliği ve kaliteli proje sonuçlarımızla gurur duyuyoruz.

Final TPM

Projemizin final toplantısı Yenilikçi Eğitim Derneği ev sahipliğinde 21-23 Şubat.2024 tarihleri arasında Adana, Türkiye’de yapıldı. 3 gün süren toplantıda proje sonuç ürünlerimiz meslektaşlarımıza tanıtıldı. İlçe Kaymakamımız Hüseyin Tekin ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Kemal Kavak makamlarında ziyaret edildi ve “Green guidebook” adını verdiğimiz ürünümüz takdim edildi. Projemiz sona doğru yaklaşırken izleme ve kalite değerlendirme çalışmaları tüm paydaşlar tarafından özenle yerine getirildi. İşlevsel proje sonuçlarımız, güçlü işbirliği ve oluşan dostluklarımızın verdiği güvenle bir projemizi başarıyla bitirmenin haklı gururunu yaşıyoruz.

Kick off Meeting

Yenilikçi Eğitim Derneği olarak ortağı olduğumuz Polonya Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen Erasmus+ Ka220 projemiz “Ecogames in my Curriculum” 01.04.2022 tarihi itibariyle başladı. Projemizin koordinatörü olan Polonyalı okul ortağımız Szkola Podstawowa nr 7 nın ev sahipliğinde İlk toplantımız 07/09.06.2022 de Polonyanın Wolomin kentinde gerçekleşti. Toplantıda partnerler uzun dönem çalışma planı yapmakla beraber Polonya eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi oldular ve Polonya kültürünü, tarihini ve geleneklerini daha yakından tanıyacakları etkinliklere katıldılar.

Doğa eğitimini tüm programlara dahil etmeyi hedefleyen projemizin hedef kitlemizde farkındalık yaratacağına inanıyoruz. Bu kapsamda oluşturacağımız iki farklı proje sonuç ürünümüz disiplinlerarası bir doğa eğitiminin oyun yoluyla gerçekleşebileceğine bazı örnekler sunuyor.

1.LTTA Pascani-ROMANIA

Developing eco-awareness and eco-schooling ideas Pascani-ROMANYA

“Unirea” Koleji, “Müfredatımda Ekolojik Oyunlar” Erasmus+ projesinin “Eko farkındalık ve eko okullaşma fikirlerini geliştirmek” adlı ilk LTT’yi (Öğrenme Öğretme Eğitimi) düzenledi.Ünirea öğrencilerinin yabancı konuklara sıcak karşılamasının ardından kısa ama oldukça ilgi gören bir sanat programı gerçekleştirildi. LTT programı, girişimcilik kulübü üyelerinin işlettiği şirketler bünyesinde geliştirilen “sıfır atık” kitlerinin stantlarda tanıtıldığı, döngüsel ekonomi odaklı bir sergi etkinliğiyle başladı.
Proje ortaklarımızla birlikte döngüsel ekonomi işletmeleri alanında iki eğitim oturumuna ve gıda israfının azaltılmasına yönelik bir derse katıldık. Bunu, güneş panellerinin geliştirilmesine yönelik projede yer alan öğrencilerle ekip çalışması etkinlikleriyle “Yenilenebilir kaynaklardan elektrik” konulu bir atölye çalışması izledi. Robotik ve 3D modelleme kulüpleri, son yıllarda elde edilen ürünleri sergilediler: hidrokarbon içermeyen motorlara sahip “yeşil” bir araba modeli (geçen okul yılında ulusal bir yarışmada ödüllendirilen proje), bir drone, bir robot kolu vb. Beş ülkeden her takımın okul bahçesine meşe ağacı dikme oturumu ve ardından geri dönüştürülebilir saksılarda sebze tohumları ve şifalı bitkilerle yapılan bir bahçecilik atölyesi yapıldı.
Akşam buradaki arkeolojik alanda açık havada tarih dersi almak için Cucuteni’ye gittik ve ardından uluslararası plastik sanatçısı Bayan Ionela Sandrina Mihuleac ile birlikte Cucuteni kil işçiliği atölyesine gittik. İlk gün, Romanya eğitim sistemi ve eğitim sistemiyle ilgili sunumlarla sona erdi. Tătăruși’deki Kayın Ağacı Doğa Koruma Alanı ve okulumuzdaki hareketliliğin ilk günü için geri bildirim oturumu. Salı günü heyet, gıdanın duyusal analizi üzerine çalıştayların yapıldığı Yaşam Bilimleri Üniversitesi “Ion Ionescu de la Brad” Iasi Hayvan ve Gıda Kaynakları Mühendisliği Fakültesi’ne gitti ve aynı zamanda Botanik Bahçesi ve kütüphaneyi ziyaret etti. “Gh. Asachi”. Iasi’deki “Gh. Asachi” Teknik Üniversitesi’ne yapılan ziyaret sırasında küresel enerji seviyeleri ve yenilenebilir enerji türleri üzerine çalıştaylar da düzenlendi.
Çarşamba günü Bicaz Geçitleri gezisi, güzel Kızıl Göl ve etkileyici Bicaz Barajı ziyareti yoluyla Romanya’nın kültürünü ve geleneklerini keşfetmeye devam ettik. Perşembe günü, Neamț’daki Vânători Tabiat Parkı’nda doğanın güzelliğinin ve geleneklerimizin tadını çıkarmaya devam ettik; burada Hazine Avı yarışması, “Reçeli Tahmin Et” adlı eğlenceli bir yarışma da dahil olmak üzere açık hava etkinlikleri gerçekleştirdik ve ardından Neamț Kalesi’nde tarihi keşfettik. . Haftanın son gününde Iasi’deki müzeleri gezerek Romanya kültürü ve geleneklerine dair bilgimizi derinleştirdik. Misafirlerimiz Kültür Sarayı’nı keşfetme, Üç Kutsal Hiyerarşi Manastırı’nda ibadet etme ve Iasi’deki Müzeler Evi’ndeki koleksiyonların zenginliğini keşfetme fırsatı buldu.
Çevre bilincini teşvik etmek ve çevre eğitimini kolaylaştırmak, Erasmus+ projesi “Müfredatımdaki Ecogames”in ilk LTT (Öğrenme Öğretme Eğitimi) etkinliğinin temel unsurlarıydı. 5 gün boyunca, Teknik Üniversite CF “Unirea”, bu heyecan verici ve ilginç proje kapsamında, dört ortak ülkeden gelen harika ve birbirine sıkı sıkıya bağlı bir arkadaş grubuna rehberlik etti ve eğitim rehberi olarak hizmet etti.

Derneğimizin ortağı olduğu Ecogames in my Curriculum adlı projemizin son hareketliliği Letonya’nın Limbazi şehrinde 18-22/09/2023 tarihlerinde gerçekleşti. Farklı disiplinlerde tasarlanan doğa temelli oyunlar öğrencilerimizle hayata geçirildi. Birbirinden eğlenceli oyunlarla doğa anayı tanıyan ekoloji hakkında bilgiler edinen öğrencilerimiz eğlenirken öğrendiler.

2.LTTA Brindisi-ITALY
Developing Digital Ecogames

Brindisi’deki etkinliklerde su teması seçildi. Konuyla tutarlı olarak ilk test edilen, tartışma ve oyunlaştırma arasında bir metodoloji kullanarak tarih konularını sanat tarihi ve UNESCO mirasıyla birleştiren kapalı mekan oyunu Castel del Monte’nin Gizemi oldu. Castel del Monte, tarihi tartışmalı bir UNESCO anıtıdır, bu nedenle bilim adamlarının orijinal işlevi hakkındaki tartışmasından başlayarak, çeşitli yorumlayıcı hipotezleri tartışarak argümanlarının gücüne göre puan kazanan takımlar arasında bir oyun yarışması hazırlandı. . Bu ilk oyunun ardından, anıta yapılan bir ziyaret, takımların birbirlerine meydan okuduğu çeşitli varsayımlara destek sağladı; takımlar, anıtın çekilen fotoğraflarını (foto safari) kullanarak konumlarını belirlemek için dijital bir ‘Bil bakalım ne oldu’ oyunu hazırladılar. Castel del Monte’nin işlevinin yorumlanması konusunda net. Kazanan takım, ödül olarak anıtın TinkerCAD ile yapılmış ve 3D olarak basılmış bir modelini aldı.
Aynı su teması üzerine, Nearpod….su israfı üzerine dijital oyun oynandı
Benzer şekilde açık hava oyunları da düzenlendi:
Denizci Anıtı çevresindeki bahçenin haritasını yeniden oluşturmak için bayrak yarışı şeklinde bir takım oyunu (saha gözlemi);
yeni oluşturulan harita üzerinde “fener” adı verilen bazı işaretlerin (doğal ve insan yapımı unsurların tanınması) konumunu işaretlemeye yönelik bir takım oyunu;
takımlar harita alışverişinde bulunur ve rakiplerinin yerleştirdiği fenerleri bulmalıdır (tanıma ve yorumlama). Fenerler bir sonraki oyun için bir ipucu cümlesi taşıyor.
Takımlar oyun ustasının su tasarrufu konulu metnini yol boyunca buldukları ipuçlarını kullanarak tamamladılar.
Durakları liman, Brindisi çeşmeleri ve Roma dönemine ait kireçtaşı havzaları olan Brindisi’de fotoğrafik hazine avı.
Brindisi’deki LLTA sırasında oyun tabanlı öğrenme için en yaygın kullanılan uygulamalara ilişkin atölye çalışmaları düzenlendi: Genially, Nearpod, TinkerCAD, Cospaces.

2.TPM Adana-TURKIYE
Meeting Follow up and monitoring
Projemizin 1. ara dönem toplantısı proje okul ortağımız Salbaş Anadolu Lisesi’nde gerçekleşti. 3 gün süren toplantının ilk günü Türk öğrenci ve meslektaşlarımızın sıcak karşılaması, okul tanıtımları ve açılış konuşmaları ile başladı. Ardından yapılan halk oyunları, yöresel müzikler, yemekler,Adana şehir turu ve Adana müzesi ziyareti ile Türk kültürü ve tarihi hakkında katılımcılar bilgilendirildiler. Ardından projemizin ara değerlendirmesi ve ilerleme raporu yazıldı. Sonuç ürünlerimiz olan Ecogames with Green packs ve Green Guidebook’un tasarımlarıyla ilgili fikir alış verişi yapıldı. Partnerler arasındaki iş bölümü yapılandırıldı. Toplantının son gününde projemizin onuruna Salbaş Anadolu lisesi öğrencileri tarafından 1 yıl boyunca yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği resim sergisi gezildi.

3.LTTA Salacgriva-LATVIA
Developing activity packs and outdoor games

Derneğimizin ortağı olduğu Ecogames in my Curriculum adlı projemizin son hareketliliği Letonya’nın Limbazi şehrinde 18-22/09/2023 tarihlerinde gerçekleşti. Birbirinden eğlenceli oyunlarla doğa anayı tanıyan ekoloji hakkında bilgiler edinen öğrencilerimiz eğlenirken öğrendiler.Projemizin 3.LTTA toplantısına okul ortakları öğrencileriyle beraber katıldılar. Çünkü artık üretttiğimiz oyunları oynama zamanı gelmişti. Onlarca oyunun hayata geçirildiği pilot uygulamaların yapıldığı bu öğrenme öğretme hareketliliğinde farklı disiplinlerde tasarlanan doğa temelli oyunlar öğrencilerimizle hayata geçirildi.