Karma Sınıflarda İşbirlikli öğrenme projemiz Mersin hareketliliği ile sona erdi!
03-07 Haziran 2024 tarihleri arasında Mersin’deki Yusuf Bayık İlkokulu,“Orff Atölyelerinin Uygulanması” temalı hareketliliğe ev sahipliği yaptı. bu etkinlik, beş gün süren kapsamlı atölye çalışmaları, kültürel aktiviteler ve işbirlikçi öğrenme oturumları ile gerçekleşti.
Orff enstrümanlarının tasarımına odaklanan atölye çalışmaları için öğrenciler ve veliler, geri dönüştürülebilir malzemelerini (plastik şişe, tel, boncuk, kağıt rulosu) hazırlamışlardı.
Katılımcılar özel gereksinimli öğrenciler, normal gelişim gösteren öğrenciler ve farklı anadili olan öğrencilerden oluşan karma gruplara ayrıldı. Faaliyetlere ilişkin talimatlar iki dilli olarak sağlandı. Her grupta katılımcı ülkeden bir ortak ve ev sahibi ülkeden bir üye yer aldı ve yedi farklı türde Orff enstrümanı tasarlandı. Daha sonra doğaçlama ritim çalışmaları yapıldı. Gözlemci öğretmenler grupları uzaktan izlediler ve çalıştay sırasında işbirlikçi öğrenme yöntemlerinin güçlü yönlerini fark ettiler.
Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış aletler kullanılarak büyük grup etkinlikleri düzenlendi. Bu faaliyetler, öğretmenler ve katılımcılar eşliğinde, basit görevlerden karmaşık görevlere doğru aşamalı bir şekilde ilerledi. Etkinliklerde, farklı yeteneklere sahip öğrencilerin işbirliği yapmasını sağlayan kapsayıcı uygulamalara yer verilerek, işbirliğine dayalı öğrenme için Orff yaklaşımının etkileri gözlemlendi.
İlk Hareketlilik Adana’da!
Avusturya Ulusal Ajansı tarafından hibelendirilen Erasmus+ ”Ensuring Integration with Cooperative Learning in Mixed Classrooms” projesinin ilk hareketliliği 14-18 Kasım tarihinde Yenilikçi Eğitim Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleşti. Avusturya’dan Die Brücke des Friedens, Mersin’den Yusuf Bayık İlkokulu, Kuzey Makedonya’dan Toli Zordumis İlkokulu ve Romanya’dan Teoretic Serban Voda Lisesi’nden katılımcılar; Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencileri daha yakından tanımak, sınıf içi etkinlikler tasarlamak ve onların ihtiyaçlarını anlamak adına düzenlenen öğretmen eğitimine katıldılar. Eğitimi üyemiz Uzman Psikolojik Danışman ve Rehber Cemal Yıldız’ın atölye çalışmalarıyla tamamladık.
İkinci hareketlilik 3-8 Nisan 2023 tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın Kumunova şehrinde gerçekleşti. Buluşmanın konusu Müzik ve Dans’ın İşbirlikli öğrenmeye katkılarıydı. Kaynaştırma ve normal gelişim gösteren öğrencilerinin de katıldığı atölye çalışmalarında halk giysileri, halk dansları, boyama atölyeleri, müzikle terapi gibi ana temalar üzerinde duruldu.
3. Hareketlilik ise yine bir öğretmen eğitimiydi. Dijital araçların özel gereksinimli öğrencilerde kullanımını hedefleyen buluşma 19-24 Haziran 2023 haftasında Viyana’da Die Brücke des Fridens ev sahipliğinde gerçekleşti.
Yaratıcı Drama Uygulamalarının İşbirlikli Öğrenmeye Etkisi Buluşması Romanya’nın Slanic Şehrinde Gerçekleşti.
Cooperative Learning projemizin dördüncü buluşmasında konumuz yaratıcı drama uygulamaları idi. Maske yapım, taş boyama, sahne çalışmaları ile dolu geçen buluşmada ev sahibi kurum Liceul Teoretic “Serban Voda” öğrencileri farklı yaratıcı uygulamaları ile sınıfa entegre ediyor.